Kestävyydet

Bæreevneværdier 1920x1080 px

Kestävyystaulukot

Kestävyystaulukoissa ilmoitetaan kiinnikkeiden kestävyyden ominaisarvo yhdellä tai kahdella kiinnityksellä. Kestävyyden yksikkö on kN (1 kN:n voima vastaa 100 kg:n massaa). Kuormituksen suunta ja kiinnikkeen kiinnitys on kuvattu taulukoissa. Jos kiinnitystä ei ole kuvattu, kiinnike naulataan kaikista rei'istä.

Useimmissa taulukoissa liitoskiinnikkeenä on CNA-naulauslevynaula. CNA-naulauslevynaulat on mahdollista korvata CSA-ruuveilla. CSAruuveilla on parempi ulosvetokestävyys pituusyksikköä kohden kuin CNA-naulauslevynauloilla ja vähintään sama leikkauskestävyys, joten CNA-naulauslevynaulat voidaan korvata CSA-ruuveilla taulukon 1 mukaisesti.

Taulukko 1

CNA-naulauslevynaulat Voidaan korvata CSA-ruuvilla
4,0x35 5,0x35
4,0x40
4,0x50 5,0x40
4,0x60
4,0x75 5,0x50
4,0x100
3,1x40

4,0x30


Niissä harvoissa taulukoissa, joissa kestävyys on ilmoitettu CSAnaulauslevyruuveja käyttäen, ruuvien tilalla ei voi käyttää CNAnaulauslevynauloja kestävyyden heikkenemättä.

Taulukoissa ilmoitetaan kestävyys liitosta kohden käyttöluokissa 1 ja 2 ellei toisin ole mainittu.

Kaikkien liitosten on noudatettava seuraavia yleisiä vaatimuksia:

Fd ≤ Rd

Fd on liitokseen kohdistuva mitoituskuormitus

Rd on liitoksen mitoituskestävyys.

Kaikki kestävyydet ovat ominaisarvoja. Jos muuta ei ole mainittu, kestävyyden mitoitusarvo määritellään seuraavasti:

Ri,d = kmod x (Rk / YM)

Rk on kestävyyden ominaisarvo eli taulukossa esitettävä arvo.

γM = 1,4 on puuliitosten osavarmuusluku.


kmod on muunnoskerroin, jolla otetaan huomioon kuormituksen keston ja kosteuspitoisuuden vaikutus. Taulukossa 2 on esitetty muunnoskerroin kmod rakennesahatavaralle, liimapuulle ja LVL:lle käyttöluokissa 1 ja 2.

Käyttöluokan 3 ja muiden materiaalien lisätiedot löytyvät Eurokoodi 5:stä.

Taulukko 2

Kuorman aikaluokka Muunnoskerroin, kmod
Pysyvä 0,6
Pitkäaikanen 0,7
Keskipitkä 0,8
Lyhytaikainen 0,9
Hetkellinen 1,1


Joissakin kestävyystaulukoissa on “puu”- ja “teräs”-sarake. "Puu" -sarakkeen ominaisarvosta Ri,k saadaan mitoitusarvo Ri,d edellä kuvatulla tavalla. "Teräs" -sarakkeen ominaisarvosta mitoitusarvo Ri,d määritetään seuraavasti:

Ri,d = Ri,k / YM

jossa γM = 1,4 on osavarmuusluku puuliitoksille – vaikka materiaali on terästä, käytetään puun osavarmuuslukua kestävyyden laskennassa, koska se on määräävä.

Tapauksissa, joissa arvo on määritetty sekä "puu-" että "teräs"-sarakkeessa, kestävyyden mitoitusarvo on pienin lasketuista arvoista.

Testaaminen on tehty sertifioiduissa laboratorioissa, joissa puurakenteiden mekaaniset liitokset tutkitaan eurooppalaisten standardien mukaisesti. Harmonisoitujen standardien mukaisten kiinnikeliitosten kestävyydet määritellään laskemalla.

Laskelmissa käytetään seuraavia Eurokoodeja ja niihin (Tanskassa) tehtyjä lisäyksiä:EN 1992-1 Betonirakenteet + DK NA:2007
EN 1993-1 Teräsrakenteet + DK NA:2007
EN 1995-1 Puurakenteet + DK NA:2007
EN 1999-1 Alumiinirakenteet + DK NA:2007
Kuormitusten määrittäminen:
EN1990: Kantavien rakenteiden laskentaperusteet + DK NA: 2007
EN1990-1: Kantavien rakenteiden kuormitus + DK NA 2007

Kestävyysarvojen laskentaperusteet
Kaikki tässä luettelossa annetut tiedot kestävyyksistä perustuvat Simpson Strong-Tien® rakennuskiinnikkeiden ja CNA-naulauslevynaulojen tai CSA-ruuvien käyttämiseen. Kestävyystiedot ovat voimassa vain käytettäessä Simpson Strong-Tien® tuotteita. Eurooppalaisen teknisen hyväksynnän saaneet liitosten kestävyydet perustuvat ETAGO15-menetelmiin “Guideline for European Technical Approval of three-dimensional nailing plates”.

  • Pelkkä testaus
  • Laskenta kalibroitujen testaustulosten pohjalta
  • Pelkkä laskenta

CNA-naulauslevynaulojen ja CSA-ruuvien sijoituspaikat kiinnikkeissä
Naulan vähimmäisetäisyydelle puun reunasta tai päädystä asetetaan vaatimuksia, jotta oletettu liitoksen kestävyys voidaan saavuttaa. Naulavälien sekä naulojen reuna- ja päätyetäisyyksien vähimmäisarvot on esitetty Eurokoodi 5:n taulukossa 8.2. Kiinnikkeitä käytettäessä keskinäisiä etäisyyksiä voidaan lyhentää taulukossa kuvatusta käyttämällä kerrointa 0,7. 4 mm:n CNA-naulauslevynaulan vähimmäisetäisyys on voimassa myös 5 mm:n CSA-ruuveja käytettäessä.
Kestävyystaulukoissa kuvatut kiinnitykset eivät aina täytä vähimmäisetäisyysvaatimuksia.
Näissä tapauksissa kestävyysarvot on dokumentoitu testitulosten mukaan. Jos kiinnikkeet sijaitsevat samassa linjassa puuosan molemmin puolin ja käytetään enintään 4 mm:n CNA-naulauslevynauloja, naulojen limittyminen on sallittu, jos naulan kärjestä jää vähintään kolme kertaa naulan paksuuden pituinen etäisyys vastakkaisen puolen puuhun.
Tämä merkitsee, että naulauslevynaulaa CNA4,0x35 voidaan käyttää reikälevyliitoksissa 45 mm:n rimaan.

Halkeaminen
Jos liitoksen kuormitus vaikuttaa vinossa kulmassa puun syysuuntaan nähden, syysuuntaan nähden poikittaiset vetojännitykset voivat aiheuttaa puun halkeamisen. Kestävyystaulukossa mainittu kestävyys on määritetty ottamatta
halkeamista huomioon. Tällöin on tehtävä Eurokoodi 5:n mukainen halkeamistarkastelu, sillä halkeaminen voi vaikuttaa olennaisesti liitoksen kestävyyteen.

Contact

Simpson Strong-Tie Ruotsi

Simpson Strong-Tie / Gbo Fastening Systems AB

Bruksvägen 2
59375 Gunnebo
Ruotsi